Αυτισμού
Χρήσιμες Συμβουλές

Μπαίνοντας στον κόσμο του Αυτισμού μέσω των αισθήσεων

Εσύ πώς θα ένιωθες…

  • Αν ο κόσμος γύρω σου έμοιαζε με σκορπισμένα κομμάτια παζλ;
  • Αν άκουγες όλες τις συζητήσεις ταυτόχρονα σε μια καφετέρια;
  • Αν το άγγιγμα της μπλούζας στο σώμα σου ήταν οδυνηρό;

Κάπως έτσι νιώθουν τα παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος.

Τι είναι η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος;

Εν συντομία, ο Αυτισμός εμφανίζεται στα πρώτα χρόνια της ζωής του ατόμου και περιλαμβάνει δυσκολίες στις κοινωνικές σχέσεις, την επικοινωνία και τη συμπεριφορά.

Ο Αυτισμός δεν είναι σπάνιος. Είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε κάποιο άτομο με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος.

Κάποια παιδιά στο φάσμα του Αυτισμού μπορεί να αντιδρούν με ασυνήθιστους τρόπους στα ερεθίσματα που δέχονται από το περιβάλλον. Άλλα είναι υποευαίσθητα και άλλα υπερευαίσθητα.

Ας αναλογιστούμε…

Τι θα συνέβαινε αν ο μαέστρος μιας ορχήστρας ήταν κωφός; Σίγουρα τα όργανα θα έπαιζαν σαν τρελά!

Τώρα σκεφτείτε πως ο μαέστρος είναι ο εγκέφαλός μας και τα μουσικά όργανα της ορχήστρας είναι οι αισθήσεις μας.

Ας κάνουμε, λοιπόν, μια βόλτα στην πλατεία της πόλης με τις αισθήσεις μας.

Όραση: Καθώς περιηγείσαι στην πλατεία τα χρώματα φαντάζουν πολύ έντονα. Τα φώτα είναι τόσα πολλά που πονούν τα μάτια σου. Ξαφνικά ο κόσμος γύρω σου φαίνεται θολός.

Ακοή: Κάθε κατάστημα παίζει μια ξεχωριστή μουσική. Κάθε παρέα κουβεντιάζει κάτι διαφορετικό. Ένα μωρό κλαίει λίγα μέτρα πιο πέρα. Σε ένα μαγαζί οι εργάτες δουλεύουν τα εργαλεία τους σε μια κατασκευή. Όλα τα παραπάνω τα ακούς ταυτόχρονα στην ίδια ένταση.

Αφή: Φοράς το μοναδικό παντελόνι που δεν σου προκαλεί φαγούρα, την μπλούζα , μια από τις λίγες που δεν σε ενοχλεί, όταν ακουμπά πάνω σου, τα παπούτσια (ένα νούμερο μεγαλύτερο) που δεν σου σφίγγουν τα πόδια. Ξαφνικά ένας άνθρωπος σε ακουμπά τυχαία. Πονάς τόσο πολύ!

Γεύση: Κάθεσαι να φας σε ένα εστιατόριο. Βλέπεις το μενού. Τι θα πάρεις; Έχεις πολύ περιορισμένη διατροφή. Οι περισσότερες γεύσεις είναι πολύ έντονες και αηδιαστικές.

Όσφρηση: Μυρίζεις τα φαγητά που ψήνονται στα εστιατόρια, τους σκύλους που τριγυρνούν με τα αφεντικά τους, το άρωμα που φορά ο κάθε άνθρωπος. Οι μυρωδιές σού «τρυπούν» τη μύτη!

Τι θα έκανες αν τα ένιωθες όλα αυτά;

Μπορεί να έκλεινες τα μάτια σου ή τα αυτιά σου. Μπορεί να φώναζες δυνατά. Μπορεί να έκλαιγες με λυγμούς στη μέση της πλατείας. Μπορεί να θύμωνες και να χτυπούσες κάποιον άνθρωπο δίπλα σου ή να αυτοτραυματιζόσουν. Μπορεί να μην ήθελες να ξαναβγείς από το σπίτι σου.

Οι άνθρωποι αυτοί υπάρχουν γύρω μας. Δίνουν έναν καθημερινό και δύσκολο αγώνα στη ζωή τους. Την επόμενη φορά που θα δεις  ένα παιδί να αντιδρά με κάποιον από τους παραπάνω τρόπους, σκέψου πως ίσως να μην είναι «κακομαθημένο».  Δείξε κατανόηση. Σκέψου δύο φορές!

*Το παραπάνω προφίλ δεν αναφέρεται σε κάποιο συγκεκριμένο άτομο. Αποτελεί  ένα φανταστικό προφίλ ενός υπερευαίσθητου ατόμου στο φάσμα του Αυτισμού. Δεν είναι απαραίτητο να συνυπάρχουν όλες οι διαταραχές των αισθήσεων.

Φένια Ζαραφωνίτη

Λογοθεραπεύτρια
Med Ειδικής Αγωγής
Λογοθεραπεία therapialogou.gr
Διαβάστε περισσότερα για τα αισθητηριακά ερεθίσματα στο φάσμα του Αυτισμού:
Αυτισμός

Αυτισμός και Αισθητηριακά Ερεθίσματα

2 Απριλίου

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

one × three =